10 Tanda-Tanda Awal Anda Terkena Penyakit Jantung Dan Cara Menjaga Jantung Supaya Sihat Dan Kuat.

10 Tanda-Tanda Awal Anda Terkena Penyakit Jantung Dan Cara Menjaga Jantung Supaya Sihat Dan Kuat.

Sakit jantung adalah Silent Killer atau Pembunuh Senyap atau dengan lebih tepat di kenali sebagai serangan jatung yang di takuti oleh setiap orang tidak kira usia untuk menyerang. Jantung berfungsi sebagai mengepam darah yang mengandungi oksigen untun di salurkan ke seluruh badan kita. Masalah jantung kebiasaannya adalah kegagalan berfungsi. Dan di bahagi kepada 2 bahagian aitu Penyakit Jantung dan Serangan Jantung.
Apa Itu Penyakit Jantung
Penyakit jantung merupakan suatu kondisi yang mana jantung sama sekali tak berfungsi. Hal ini terjadi disebabkan oleh, otot jantung yang lemah dah tidak sihat.
Setengah  perkara ini berlaku kelainan  sejak lahir. Pesakit akan merasakan sakit dada apabila memaksa untuk melakukan aktiviti harian kerana otot jantung lemah. Sehinggakan tubuh menjadi nampak  kebiru biruan. Pesakit jantung ini kerap sekali alami pitam ataupun tak sedarkan diri.
Penyakit jantung berlaku adalah disebabkan oleh  adanya celah antara serambi kanan dan serambi kiri. Ini terjadi kerana tidak sempurnanya pembentukan lapisan yang memisahkan antara kedua serambi saat penderita masih di dalam kandungan. Hal ini menyebabkan darah bersih dan darah kotor bercampur. Penyakit ini juga membuat pesakitnya lemah dan tak boleh beraktifitas terlalu banyak kerana akan membuat pesakit keletihan dan juga sesak nafas.
Apakah Itu Serangan Jantung?
Serangan jantung adalah suatu keadaan yang menyebabkan jantung sama sekali tidak berfungsi. Penyebab gagal jantung bervariasi namun penyebab utamanya biasa adalah kerana terlambatnya suplai darah ke otot -otot jantung. Kerana pembuluh-pembuluh darah yang biasanya mengalirkan darah ke otot-otot jantung tersebut tersumbat atau mengeras. Baik itu kerana lemak ataupun kolesterol. Ataupun kerana zat-zat kimia seperti pengambilan ubat ubatan yang mengandungi bahan kimia secara berlebihan.
Sekarang terlalu banyak kita jumpa kes dimana seseorang sedang beraktifitas seperti biasa menghadapi gagal jantung secara mendadak. Seperti yang menyerang atlet-atlet bola sepak ternama didunia yang tengah beraksi. Hal ini terjadi disebabkan oleh pemaksaan aktifitas jantung yang melebibi batas daripada suplai darah ke jantung. Kerana telah terjadi penyempitan arteri.
Masalah jantung sebahagian besar disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu :
* Kolestrol  terlalu tinggi
* Tekanan darah tinggi
* Perokok
* Kencing Manis / Diabetes
* Gemuk(Obesiti)
* Sejarah keluarga/keturunan
* Kehidupan yang tidak sihat
* Kegagalan menangani stress / Tekanan
* Penglibatan berlebihan dgn arak
* Terlalu kurang fiber dalam diet
*Penggunaan dadah tertentu dan tidak terkawal
* Pemakanan yang mengandungi tinggi lemak atau kolestrol
* Pemakanan yang mengandungi tinggi kalori
* kekurangan vitamin dan zat galian
* Pengambilan garam yang berlebihan
 Tanda-Tanda Awal Anda Terkena Penyakit Jantung
* Berasa panas seolah-olah terbakar dan sakit yang amat sangat disebelah kiri dada
* Pening dan berpinar-pinar walaupun degupan jantung pada keadaan normal
* Perasaan cemas yang terlampau dan juga kerisauan yang amat sangat
* Batuk yang berterusan bukan macam batuk biasa-biasa
* Kehilangan nafsu makan secara tiba-tiba
* Merasa letih walaupun tidak melakukan aktifiti yang berat
* Mual atau muntah tanpa ada sebab kesihatan
* Kebas tangan dan terasa sakit dibahagian perut, leher, siku,lengan dan bahu bahagian kiri badan
* Berpeluh walaupun tak melakukan sebarang aktiviti
* Kesukaran bernafas yang tiada kaitan dengan asthma.
Pencegahan Dan Rawatan
Pencegahan dan rawatan penyakit dan serangan jantung, selain mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat anda juga disarankan agar tidak menghisap rokok mahupun meminum minuman keras. Sayur-sayuran dan juga buah buahan adalah makanan yang berserat dan baik untuk kesihatan. Kurangkan pengambilan  makanan yang berlemak dan berkolesterol tinggi. Lakukan senaman sekurang kurangnya 15 minit setiap hari secara teratur. Senaman ringan dengan teratur lebih baik. Selain itu juga anda boleh me
Bagaimana vivix dapat membantu?
Vivix merupakan supplement yang mengandungi kombinasi resveratrol dan phytonutrien yang sangat tinggi. Resveratrol dan phytonutrien adalah daripada anggur muscadine. Iaitu sejenis anggur yang jarang ditemui dan terbaik kerana ia tumbuh secara semulajadi, ia baik merupakan antioksidan yang tinggi yang baik untuk kesihatan tubuh badan kita.  Vivix kaya sangat dengan polyphenol. Polyphenol adalah satu komposisi  sangat penting dalam diet manusia dan haiwan. Polyphenol juga bantuan menentang pembentukan penyakit kronik.
Vivix memberi perlindungan pada masalah jantung kita. Anti penuaan dan melindungi salur darah daripada kerosakan radikal bebas. Vivix juga memgurangkan risiko penyakit jantung. Tugas Resveratrol adalah membantu  untuk mengurangkan keradangan  dan mencegah oksidasi daripada kolesterol jahat. Mengelakkan daripada platelet darah melekat dan membentuk kumpalan darah beku yang menyebabkan serangan jantung. Antioksidan dalam Japanese knotweed mampu mencegah penyakit yang berkaitan dengan jantung. Resveratrol yang terkandung dalam Japanese knotweed menggalakkan fenomena yang dikenal sebagai “French Paradox “.
Kenapa French Paradox  kes penyakit jantung yang sangat rendah di Perancis sedangkan populasi makanan diet mereka disana mengambil diet yang sangat tinggi lemak dan mempunyai peratus perokok yang tinggi. Ini adalah kerana orang Perancis mendapat sumber resveratrol yang tinggi melalui pengambilan wine merah yang banyak. Wine merah dan Japanese knotweed mengandungi resveratrol yang tinggi yang boleh memberi perlindungan kepada sistem kardiovascular.
Testimoni Vivix
Lenda
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1280945
SMS/Whatsapp/call | 019 752 7524
FB : Ummie Qisya Ziyad
PAGE : Pakar Kecantiakn Johor Bahru
IG : Ummiegojes
COD | Bandar pontian, Pekan Nenas, Gelang Patah, Skudai, Nusajaya, kulai,  Bandar baru uda, Tampoi, Iskandar Puteri sehingga ke Johor Bahru & Singapore

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge