Punca Bengkak Susu Dan Cara Hilangkan Bengkak Susu Dengan Cepat Dan Selamat

 

Punca Bengkak Susu Dan Cara Hilangkan Bengkak Susu Dengan Cepat Dan Selamat

 

Assalamualaikum semua, bertemu dengan lenda kembali dengan topic BENGKAK SUSU, masalah ini jangan di pandang mudah bagi kaum ibu dan bakal ibu di luar sana.

menyusukan anak memang nikmat yang sangat besar untuk anak dan memory yang indan serta berharga bagi kita sebagai seorang ummie, mama, ibu, mak & mommy. Bahagia betul rasa hati dapat ikut suruhan Allah swt didalam Alquran.

macam biasa, ganjaran besar perlukan usaha yang besar. Sebab tu penyusuan anak selama 2 tahun bukan saja kuatkan anak, malah ibu dan bapa yang bekerjasama melakukannya.

Kalau kawan kawan pernah menyusukan anak, mesti pernah kena bengkak susu. Memang tak selesa,  demam, payudara kita kita akan bengkak  dan berdenyut akibat terlalu banyak susu didalamnya. Kan bagus kalau ada cara mudah dan selamat untuk mengurangkan kesakitan kerana bengkak susu.

Lenda Kongsi  Set Bengkak Susu Shaklee.

 

  1. Mengetahui Petua Untuk Memulihkan Bengkak Susu Dengan Cara Tradisional
  2. Produk Shaklee Yang Mana Dapat Membantu Melegakan Bengkak Susu

Jika kita ada ilmu penyusuan yang betul, insyaallah lebih mudah untuk elakkan bengkak susu. Lenda senaraikan perkara yang para ibu semua boleh buat untuk atasi masalah ni. .DI sini lenda share beberapa langkah mengelakkan bengkak susu.

1.Punca Dan Petua Memulihkan Bengkak Susu

  1. Jadual penyusuan yang tak teratur.

Masa anak baru lahir, baby akan kerap tidur. Jadi kita sebagai ibu perlu kejutkan anak untuk menyusu setiap 3jam. Badan kita hasilkan susu ikut prinsip supply and demand. Lagi banyak susu dikeluarkan dari badan, lebih banyak susu ibu gantian akan dihasilkan.

Badan kita ni memang unik, Allah swt dah jadikan  banyak kelebihan pada orang yang berdisiplin. Contohnya, kalau kita makan pada jadual yang tetap, otak akan tahu sendiri bila masa perlu lapar. Contoh lain, kalau kita biasa bangun pagi jam 5, insyaallah automatik setiap hari kita bangun pada masa yang sama. Betul kan?

  1. Masa mengepam susu yang tidak seragam

Selepas masa berpantang dan ibu kembali bekerja, kita kena biasakan diri untuk mengepam di pejabat. Selang 3 jam sekali perlu buat power pumping supaya breast kita hasilkan susu yang banyak kerana selalu diperah.

Jika kita tak ikut jadual, susu akan memenuhi payudara dan kita akan berasa tak selesa.  Palong tak best bila dah kena bengkak susu. Otak akan dapat isyarat yang breast kia selalu penuh, jadi susu ibu yang dikeluarkan pun berkurang. Lebih teruk, kalau liang susu tersumbat. Sakit.

Buat jadual pam susu dipejabat supaya lebih mudah untuk kita uruskan masa.

  1. Anak Masih Belum Pandai Menyusu

Baby baru lahir akan mengambil masa untuk belajar menyusu badan. Elakkan penyusuan dengan botol kerana baby akan keliru dengan puting breast dan botol.

Macam mana nak atasi? Kerap mencuba dan mengajar anak untuk meyusu badan. Lebih banyak latihan akan mendatangkan hasil yang lebih cepat. Biasanya kawan kawan yang baru pertama kali dapat anak akan alami masalah ni.

Lagi satu, ajar anak untuk menyusu dari kedua dua belah breast. Kalau tidak baby akan gemar satu breast lebih dari yang lain.

  1. Set Bengkak Susu Shaklee Untuk Atasi Masalah Bengkak Susu Dalam Pantang

Rahsia Kebaikan Set Bengkak Susu Shaklee Untuk Atasi Masalah Bengkak Susu Dalam Pantang terletak pada GABUNGAN 3 suppkement WAJIB yang kena ada dalam Set Bengkak Susu Shaklee. Iaitu : –

 

Vitamin C – Melancarkan Peredaran Darah dan Kelenjar Susu

Lecithin –  Mengurangkan Kelikatan Susu

Garlic Complex – Antibody Semula jadi dan anti Radang.

Kebiasanya Pengedar Shaklee lain cadangkan 1 Produk Shaklee saja kononnya itulah Set Bengkak Susu Shaklee.

Sayangnya, ramai ibu berpantang yang alami masalah Bengkak Susu Dalam Pantang gagal hilangkan masalah bengkak susu tu walaupun dah ambil 1 Produk Shaklee tu.

So ibu-ibu ni ada yang kata Shaklee tak berkesan untuk surutkan Bengkak Susu

Sebenarnya bukan begitu. Bukan Produk Shaklee tu tak berkesan tapi Pengedar Shaklee tu yang tak pandai consult. Mungkin mereka hanya copy paste poster dan orang pun beli dari mereka sebab murah. sedangkan mereka adalah ejen baru atau ejen yang tidak terlatih untuk consult hal hal susu ibu dan Bengkak Susu ni.

DIET TINGGI KANDUNGAN VITAMIN C

salah satu kepentingan Vitamin C bukan sahaja untuk mengelakkan jangkitan kuman malah membantu melancarkan perjalanan darah dan juga kelenjar susu ibu. Antara menu yang mengandungi khasiat Vitamin C yang tinggi buah oren, lemon, rasberry, broccoli, betik dan potato.

BAWANG PUTIH

hidangan banyakkan bawang putih untuk mengelakkan keradangan dan bertindak sebagai antibiotik semulajadi!

Senang jika tak tahan bau atau kunyah bawang putih telan aje garlic complex Shaklee.

LECHITIN ANTI LIKAT

pengambilan lechitin formula dari minyak kacang soya akan mengurangkan kelikatan dan kelekitan susu daripada melekat sekitar kelenjar susu dan memastikan pengaliran pengeluaran susu berjalan lancar. Asid lemak politaktepu dalam susu dan melegakan kejadian susu tersumbat.

Untuk perlindungan dari produk Shaklee

Amalkan pengambilan 3 produk utama bagi mengatasi masalah bengkak susu. Boleh diamalkan sejak mengandung lagi. Insyallah

Berdasarkan pengalaman Lenda customer yang ambil Set Hilangkan Bengkak Susu Shaklee dengan Lenda berjaya surutkan Bengkak Susu dalam masa 24 jam. yang baik dalam msa satu malam pun ada. Kita ikhtiar je, ALLAH yang menyembuhkan, InshaaALLAH Lenda guide dengan mesra macam adik-adik Lenda, so ibi-ibu yang tengah derita sakit bengkak susu tu, cepat-cepat call Lenda ya, Lenda tunggu : 019-752 7524

Di bawah ini lenda sertakan testimoni bengkak susu.

 

 

 

Lenda
Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1280945
SMS/Whatsapp/call | 019 752 7524
FB : Ummie Qisya Puan Lenda
PAGE : Pakar Kecantiakan Johor Bahru
IG : ummiegojes
You Tube : ummie Gojes

 

COD | Bandar pontian, Pekan Nenas, Gelang Patah, Skudai, Tampoi, BBU, Kulai ,Nusajaya, Iskandar Puteri sehingga ke Johor Bahru & Singapore.

Continue Reading

Pengedar Shaklee Muar, Johor Bahru 0194656796 Puan Mia

Pengedar Shaklee Muar, Johor Bahru 0194656796 Puan Mia

Anda ingin membeli supplement Shaklee dan tercari-cari pengedar Shaklee di kawasan anda atau kawasan berhampiran? Ingin membeli produk Shaklee terus ditempat anda? Jangan risau, Anda telah berjumpa dengan Pengedar Shaklee yang berkualiti dengan Konsultasi premium secara percuma apabila anda menjadi pelanggan beliau. Terkenal dengan Stokis Shaklee di kawasan Muar dan kawasan sekitar dengan nya.

Shaklee muar
pengedar Shaklee muar

Apa yang Anda tunggu lagi! Anda boleh terus menghubungi Puan Mia di talian +60194656796 , atau menghubungi beliau di aplikasi whatsapp. Puan Mia juga menyediakan perkhidmatan Cash On Delivery (COD) bagi kawasan sekitar Muar dan kawasan yang berdekatan dengan nya.

Mari Kenali Puan Mia.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Nama saya Siti Aishah Bt Zaini, lebih mesra dengan panggilan Mia. merupakan pengedar berdaftar yang sah bagi produk Shaklee. Isteri kepda Mohd Aidil Bin Esa. mia adalah pekerja sales girl di sebuah kedai di bandar muar, Johor

Berminat,jatuh cinta dan perasaan ingin mencuba produk Shaklee ini disebabkan kerana mia mengalami masalah dalaman (keputihan).. Dah pelbagai cara makan itu makan ini tidak jugakk pulih.. Tp bila mia google produk shaklee ini terus rasa ingin mencuba.. Alhamdulillah Mia cuba makan Alfalfa Complex dan Garlic.. Syukur Alhamdulillah baru beberapa minggu mengamalkan dan makan dengan consistent nampak perubahan dan hasil semakin pulih.. Alhamdulillah dengan berkat ,doa sabar, tawakal, redha Allah permudahkan semua nya Amin…
Semua ni dengan izin Allah..

Dengan Ekonomi sekarang yang semakin merundum..nilai wang kite terlalu kecil..sehingga kan cukup-cukup makan untuk makan pakai dan sedikit kelengkapan rumah dengan itu lenda dengan rase rendah diri nya…ingin berkongsi sama2 anda di luar sana peluang yang ada depan mata…

Keseronokan menjadi ahli bukan sahaja bila Mia dapat membeli produk Shaklee dangan harga ahli yang jauh lebih murah tetapi Mia dapat berkongsi cerita tentang kebaikannya kepada semua dan dalam masa yang sama Mia dapat menjana pendapatan dengannya. Mungkin ramai yang beranggapan perniagaan Mia jalankan ini adalah merupakan FENOMENA semata-mata dan akan lenyap tak lama lagi. Tapi tahukah semua Shaklee telah mula beroperasi pada tahun 1956 dan masih kekal sebagai supplement pilihan no.1 di Amerika Syarikat dan kini di Malaysia.

BAGAIMANA MENJADI AHLI SHAKLEE
Ada 2 pilihan untuk menjadi ahli:-

1) Yuran Pendaftaran hanya RM65 + RM10 Postage (SEUMUR HIDUP). Yuran ini adalah untuk menampung kos BUSINESS KIT yang mengandungi catalog, product guide dan business manual.

ATAU

2) Buat pembelian dalam 1 RESIT sebanyak 200 point UV (Unit Value), iaitu bersamaan dengan RM650 anda akan mendapat KEAHLIAN PERCUMA (bernilai RM65) dan juga CASH BONUS (bernilai RM30+). Penjimatan hampir RM100.

Anda boleh hubungi Cikta untuk mendaftar sebagai SPONSOR/UPLINE.
KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE
1) Boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. (25% less than retail price)
2) Dapat BONUS hasil pembelian/jualan setiap bulan 5%-21%. Makan sendiri pun boleh dapat bonus.
3) BERPELUANG membuat business Shaklee, (online dah offline) dengan bantuan sponser/upline Anda.
4) ACCESS kepada SPECIAL GROUP facebook untuk maklumat terperinci mengenai produk2 Shaklee. Dalam group ini, anda akan didedahkan dengan rahsia rahsia bagaimana menjalankan business secara online. Di sini juga, anda akan membaca testimoni Rahsia Kejayaan ramai orang yang sudah berjaya dalam perniagaan online ini.
Di situ, anda boleh dapatkan bantuan khidmat nasihat. Apa yang perlu dilakukan untuk memulakan perniagaan online. Di situ juga, ada perkongsian kisah jatuh bangun orang lain dalam perniagaan online ini.
Jika hendak berjaya, kita mesti dikelilingi oleh mereka yang sudah berjaya. Dan bila anda berada dalam group itu, bermulalah hidup anda di sekelilingi oleh mereka yang telah pun berjaya.
Anda tanya satu soalan, 10-20 orang yang akan menjawab untuk membantu anda. Semua orang nak tarik anda ke atas. Tak ade orang yang nak tolak anda ke bawah.

Mudah sahaja kan, hanya klik

www.wasap.my/60194566796

terus ke Aplikasi whatsapp terus bertanya kepada Puan Mia.

Beliau sedia membantu. In shaa Allah!

Continue Reading

Cara menghilangkan Parut Jerawat Dengan Berkesan.

Parut jerawat masih tidak hilang walaupun sudah mengguna berbagai-bagai produk???

 

 

Berbagai- bagai krim telah digunakan  untuk menghilangkan parut jerawat?? Malah parut jerawat masih ada?? Muka yang berkawah bak gunung ganang, berbukit bukau?? ,Keadaan seperti  ini memang rosakkan penampilan. Juga kayakinan jumpa orang , Rasa malu akibat muka berparut kesan daripada jerawat, dan akan merasan rendah diri serta hilang tumpuan , confiden level hilang.

Tahu tak apabila muka kita berjerawat..parut jerawat merupakan luka pada baghagian lapisan kulit muka menyebabkan ia menjadi parut. Parut yang berlubang ini  amat sangat sukar untuk dihilangkan. Oleh itu seandainya anda  mempunyai jerawat dilarang keras dari memicit jerawat. Tindakan memicit jerawat akan melukakan lapsian kulit dan menyebabkan parut jerawat berlaku dalam tempoh jangka masa panjang.

Terjadinya parut jerawat ini juga berpunca dari kesan luka. Kulit pada dagu,  beberapa bahagian yang sensetif seperti rahang, leher, bahu, dada dan bahagian belakang atas adalah lebih tipis berbanding bahagian tubuh yang lain hingga menyebabkan parut lebih mudah terbentuk di bahagian tersebut.

Parut jerawat terjadi akibat proses penyembuhan dan pembaharuan semula jadi tisu kulit. Hakikat ini sememangnya tepat menggambarkan keradangan berulang pada tempat yang sama hingga menimbulkan parut kekal, tompok merah, tompok hitam dan lubang/parut yang dalam. Perbuatan memicit jerawat juga sering menyebabkan jangkitan bakteria dan keradangan berulang pada tempat yang sama.

Shaklee adalah supplimen yang sangat berkesan untuk hilangkan parut jerawat?

 

Artikel yang sebelum ini Lenda ada berkongsi set jerawat shaklee dan testimoni di dalam blog Lenda . Blog www.ummiegojes.com

 

Ramai yang tak tahu, atau ambil sambal lewa, dengan pengambilan supplement secara konsisten boleh menghilangkan parut jerawat secara keseluruhan. Kulit juga akan jadi lebih halus dan mulus. Seronok kan?

Tak semua tahu, dengan pengambilan supplimen, parut jerawat  boleh akan hilang secara total? Parut jerawat akan hilang, seriush, hilang umtuk selama-lamanya. Cuma anda perlulah konsisten. Bukan ikut mood untuk mengamalkan supplement itu.

 

 

 1. Vitamin C Sustained Released

 

Parut jerawat yang merupakan luka yang perlu dirawat dari dalam. Untuk merawat kulit tersebut, badan kita memerluka jumlah kolagen yang banyak bagi menampung sel-sel rosak dan lapisan kulit yang kini menjadi tidak sekata akibat terluka pada saat anda memicit jerawat anda. Kesan gelap dan hitam akibat memicit jerawat.

 

 vitamin C sangat berkesan untuk membantu penghasilan kolagen semulajadi dari dalam badan kita.

 

Kekurangan vitamin C akan mengurangan jumlah kolagen dalam badan kita seterusnya menyebabkan kulit menjadi kusam dan gelap. 

 

2.ESP Soy Protein Isolate Powder

Kelebihan protein soya shaklee, ESP ialah memudarkan parut jerawat. Sebab itu ramai wanita yang sukakan esp shaklee ini. Proteinnya sangat penting kepada mereka yang inginkan kulit yang cantik, tona warna kulit yang sekata serta untuk memudarkan parut pada kulit. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.

Protein dari ESP merupakan sumber protein terbaik. Protein yang lengkap dan baik akan membantu membaiki, membina sel-sel tubuh yang sihat dan cantik. Sel-sel yang sihat lebih mudah menyerap vitamin berbanding sel-sel yang kurang sihat. Disebabkan itu, pengambilan protein sangat penting untuk mereka yang ingin memudarkan parut jerawat. Dan telah ramai yang mengambil inisiatif melalui ESP untuk menghilangkan parut jerawat mereka

DI bawah ini adalah testimoni suppliment shaklee yang connsisten .

Lenda juga dahulu salah seorang mangsa akibat parut jerawat yang teruk.setelah lenda konsisten dgn suppliment shaklee untuk dalaman..lenda pun mengamalkan Youth Skincare keluaran terbaru shaklee yang baru di lounching pada bulan february yang lalu.. Dan ternyata keberkesanan nya amatlah mengagum kan..Alhamdulilah lenda transform muka teruk dgn parut jerawat dan sekarang dan licin..gebu gebas gitu.

 

 

Sekiranya anda tidak pasti untuk memilih untuk mengambil set kecantikan shaklee, Konsultansi adalah percuma. Dan selepas pembelian anda layak untuk mendapat konsultansi secara esklusif dan tips yang berguna daripada Lenda.

Lenda

Shaklee Independent Distributor | Shaklee ID : 1280945

SMS/Whatsapp/call | 019 752 7524

FB : Ummie Qisya Ziyad

 

COD | Bandar pontian, Gelang Patah, Skudai, Nusajaya, kulai, Iskandar Puteri sehingga ke Johor Bahru & Singapore

Continue Reading

Pengedar Shaklee Kawasan Pontian, Pekan Nenas, Iskandar Puteri, Johor Bahru,Kulai, Skudai, BBU dan Sekitar Dengannya

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hai Semua, Nama saya Endawati Binti A.bakar lebih mesra dengan panggilan Lenda. Lenda merupakan pengedar berdaftar yang sah bagi produk Shaklee. Lenda juga anak ke  dua dari 3 orang adik beradik,  dan surihati kepada Lukman Bin Abu Bakar , Lenda adalah pekerja swasta di sebuah kilang yang terletak di johor bahru ,Lenda juga merupakan Ummie kepada  2 orang cahaya mata iaitu : Ariana Qisya Qistina (7 Tahun) dan Harith Ziyad (3 Tahun). memiliki diploma dalam bidang perakaunan (KTC kolej). dan Kini menetap di Nusajaya, Johor.

Bermulanya jatuh cinta dengan Shaklee disebabkan muka breakout teruk dan lenda mengambil set kecantikan shaklee. Masa tu ceritanya nak kulit cantik jadi main pakai sahaja produk tempatan yang belambak dipasaran sehingga terlupa kewujudan bahan kimia berbahaya seperti merkuri dan hydroquinone. Yang mana bila saya hentikan pengambilannya jerawat mula naik dengan mendadak seperti dipaksa-paksa untuk keluar. Lenda disyorkan mengamil supplement iaitu energizing Soy Protein (esp), vit e dan Sustained Release vit c alhamdulilah jerawat semakin kecut, parut-parut jerawat juga semakin hilang dan yang paling seronok kulit muka sudah licin. Hilang sudah lopak-lopak seperti kawah gunung berapi. Happy!
Sebenarnya Lenda dari 2008 selalu sangat kena kencing kotor. Kadangkala bila buang air, air kencing keluar bercampur dengan darah serta darah beku. Boleh dikatakan dalam setahun 2 hingga 3kali saya akan menghadapi masalah itu. Hinggalah tahun 2014, keadaan jadi semakin teruk dan doctor sahkan thumor di pundi kencing. Allah! Tak tercapai dek akal akan kena sakit macam ni. Lepas discharge Lenda teringat tentang kelebihan vivix Shaklee yang pernah Lenda baca. Jadi Lenda ambil keputusan untuk terus beli. Alhamdulilah dalam masa sebulan consistent amalkan vivix, hari yang sepatutnya check up untuk tetapkan tarikh operate kecil untuk ambil sampel thumor dalam pundi kencing. Tiba-tiba doktor jadi hairan…thumor sudah hilang. Allah sahaja yang tahu perasaan Lenda pada masa itu, lega sangat-sangat. Alhamdulillah hari ini Lenda rasa lebih sihat dan lenda lebih yakin untuk menyebarkan kebaikan produk Shaklee kepada semua untuk membantu mereka yang memerlukan. In shaa Allah!

Dengan Ekonomi sekarang yang semakin merundum..nilai wang kite terlalu kecil..sehingga kan cukup-cukup makan untuk makan pakai dan sedikit kelengkapan rumah dengan itu lenda dengan rase rendah diri nya…ingin berkongsi sama2 anda di luar sana peluang yang ada depan mata…

Keseronokan menjadi ahli bukan sahaja bila Lenda dapat membeli produk Shaklee dangan harga ahli yang jauh lebih murah tetapi Lenda dapat berkongsi cerita tentang kebaikannya kepada semua dan dalam masa yang sama Lenda dapat menjana pendapatan dengannya. Mungkin ramai yang beranggapan perniagaan Lenda jalankan ini adalah merupakan FENOMENA semata-mata dan akan lenyap tak lama lagi. Tapi tahukah semua Shaklee telah mula beroperasi pada tahun 1956 dan masih kekal sebagai supplement pilihan no.1 di Amerika Syarikat dan kini di Malaysia.

BAGAIMANA MENJADI AHLI SHAKLEE

1) Yuran Pendaftaran hanya RM65 + RM10 Postage (SEUMUR HIDUP). Yuran ini adalah untuk menampung kos BUSINESS KIT yang mengandungi catalog, product guide dan business manual.

ATAU

2) Buat pembelian dalam 1 RESIT sebanyak 200 point UV (Unit Value), iaitu bersamaan dengan RM650 anda akan mendapat KEAHLIAN PERCUMA (bernilai RM65) dan juga CASH BONUS (bernilai RM30+). Penjimatan hampir RM100.

Anda boleh hubungi Lenda untuk mendaftar sebagai SPONSOR/UPLINE.

KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

1) Boleh membeli produk Shaklee pada harga ahli. (25% less than retail price)

2) Dapat BONUS hasil pembelian/jualan setiap bulan 5%-21%. Makan sendiri pun boleh dapat bonus.

3) BERPELUANG membuat business Shaklee, (online dah offline) dengan bantuan sponser/upline Anda.

4) ACCESS kepada SPECIAL GROUP facebook untuk maklumat terperinci mengenai produk2 Shaklee. Dalam group ini, anda akan didedahkan dengan rahsia rahsia bagaimana menjalankan business secara online. Di sini juga, anda akan membaca testimoni Rahsia Kejayaan ramai orang yang sudah berjaya dalam perniagaan online ini.

Di situ, anda boleh dapatkan bantuan khidmat nasihat. Apa yang perlu dilakukan untuk memulakan perniagaan online. Di situ juga, ada perkongsian kisah jatuh bangun orang lain dalam perniagaan online ini.

Jika hendak berjaya, kita mesti dikelilingi oleh mereka yang sudah berjaya. Dan bila anda berada dalam group itu, bermulalah hidup anda di sekelilingi oleh mereka yang telah pun berjaya.

Anda tanya satu soalan, 10-20 orang yang akan menjawab untuk membantu anda. Semua orang nak tarik anda ke atas. Tak ade orang yang nak tolak anda ke bawah.

Mudah sahaja kan, klik

0197527524

terus ke Aplikasi whatsapp terus bertanya kepada  Lenda

Jika anda Berada berhampiran dengan Branch Shaklee Johor di Johor Bahru anda boleh terus pergi dan dapatkan sendiri, Namun begitu hanya Ahli Shaklee yang membeli produk kerana WAJIB ada Nombor ID, Mudah Sahaja nak dapatkan ID sendiri, Hubungi Lenda sekarang!

Anda boleh terus menghubungi  Lenda di talian 0197527524, atau klik sahaja nombor telefon ini untuk terus ke aplikasi Whatsapp.  Lenda juga membuat perkhidmatan Cash On Delivery (COD) di kawasan berhampiran seperti Kawasan Pontian, Pekan Nenas, Iskandar Puteri, Johor Bahru,Kulai, Skudai, BBU dan Sekitar Dengannya Bandar Pontian, Pekan Nenas, Gelang atah, Skudai, Kulai, Iskandar Puteri (dahulu dikenali sebagai Nusajaya) sehinggalah sekitar Bandar Johor Bahru.

Continue Reading